четвер, 16 жовтня 2014 р.

ТОЙ, ХТО НАГОДУВАВ УСІХ СОЛДАТ

На полях боїв, зазвичай, немає ніяких засобів для людського повноцінного існування. Солдат не має  змоги нормально і вдосталь  харчуватися, хоча потребує цього більше, ніж у звичайних умовах.І лише сто років тому  Антонові Федоровичу Турчановичу  вдалося полегшити солдатське життя, можна навіть сказати :  йому вдалося нагодувати усі армії світу.

     Від доісторичних часів і аж до початку ХХ століття  їжа на полях боїв  готувалася на вогнищах і в котлах, що їх перевозили в обозах.
Так чинили і українські козаки під час своїх походів.
Та й на Січі для приготування їжі використовували мідні і чавунні котли, які підвішувалися залізними гаками над кабицями, що стояли в сінях усіх куренів. Варив їжу курінний кухар.
Кухареві допомагали хлопчики, які носили до куреня воду, тримали з чистоті котли й посуд .
Тричі на день в кожному курені готувалася гаряча страва, розливалась у ваганки і розставлялася по краях стола. Після обіду козаки хрестилися, дякували отаманові та кухарю.
В кого були гроші, кидали дрібні монети в карнавку для закупівлі продуктів на наступний день.
   У російській армії під час війни 1812 року започаткували централізоване забезпечення солдатів продовольствомАле приготування їжі залишалося обов’язком самих солдатів.
     І в мирний і в воєнний час російські солдати намагалися всякими способами гарно поїсти у родинах, у яких  квартирували. Тому часто ставали героями народних анекдотів, гумористичних оповідань, комедій, водевілів зокрема і українських письменників першої половини ХІХ століття.
   На межі ХІХ та ХХ століть у військовому міністерстві Росії  зрозуміли, що їжа відіграє надзвичайно важливу роль у житті кожного солдата,  особливо у ході боїв. Саме тому  і оголосили відповідний конкурс для вирішення цього питання. Конкурс підштовхнув нашого земляка Антона Федоровича Турчановича до розробки креслень задуманої ним кухні на колесах. На  той час він обіймав посаду заступника командира з господарської частини 12-полку, який розміщався у Жмеринці.
Його прагнення покращити становище військових згодом призвело до виготовлення польової кухні. Сталося це 1903 році. «Кухня - пекарня - кип’ятильня» - офіційна назва винаходу  Турчановича. За це він отримав «патент на привілеї» за номером 12256.
Великий винахідник походив із родини збіднілих дворян. Народився у Козелецькому уїзді Чернігівської губернії. Військову службу почав рядовим російської армії  1875 року.  У ній він прослужив  40 років.
Під час російсько-турецької війни отримав перший офіцерський чин . Був нагороджений солдатським Георгіївським хрестом 4-го ступеню за мужність, виявлену в складі корпусу генерала М.Скобелєва під Плевною.
Брав участь у китайській та японській кампаніях.
У 1913 став  Вінницьким повітовим військовим начальником. У  ранзі полковника в 1915  вийшов у відставку. За роки служби нагороджений багатьма орденами .
Польові кухні  згодом пройшли і всю другу світову війну. Поряд з розвідниками, льотчиками  військові кухарі ставали героями мистецьких творів. Популярним персонажем кількох агітаційних сюжетів та повнометражного фільму став кухар Антоша Рибкін.
...Дельный, что и говорить,
Был старик тот самый,
Что придумал суп варить
На колесах прямо...-
так про нашого земляка  у поемі «Василий Теркин» писав поет Олександр Твардовський. Як  не дивно, серед кухарів Червоної Армії періоду Другої Світової війни було багато українців. Певне, в  багатьох наших співвітчизниках тече  кров іще кошоварів Запорізької Січі. Навіть у наш час вдосконалена кухня Турчановича використовується в армії, виручає геологів і рятувальників.
    Останні роки життя Антон Турчанович провів у сім’ї молодшої доньки у Брацлаві. Нещодавно віднайшли могилу видатного земляка, і тепер всі мають змогу вшанувати його пам'ять  та покласти квіти.
А ще квіти можна покласти до пам’ятника, що теж недавно відкрили у центрі Брацлава.
Як писала одна з газет, давно вулиці Брацлава не бачили такої кількості людей! З державними прапорами, під духовий оркестр, дорослі і малі брацлавчани пройшли святковою ходою від монументу на честь загиблих у Великій Вітчизняній війні до нового пам’ятника польовій кухні. Панував піднесений настрій, гордість за славного земляка.
      На мітингу виступали керівники Немирівського району, народні депутати України
      А Георгій  Леонідович Турчанович, онук Антона Федоровича, процитував улюблену фразу свого діда: «Кожна людина насправді є такою, якою вона повинна стати!».  Добрі напутні слова для всіх нас…
       Мешканці Брацлава можуть пишатися тим, що вони є земляками людини, яка полегшила життя  солдатам усіх армій світу, людини, яка просто їх усіх нагодувала.
                           Катерина Підрушняк

Немає коментарів:

Дописати коментар